tr projeler
tr projeler

10 kat üstü binalarda yük asansörü zorunlu

İmar yönetmeliği ve ilgili mevzuatlar gereği 10 kattan yüksek binalarda yük taşıması için kullanılacak ikinci asansörün, insan taşıyan asansörden büyük olması gerekiyor.

10 kat üstü binalarda yük asansörü zorunlu
23.11.2014 4025
Paylaş:

Yaşanan ölümlü kazalar sonrası önemi yeniden hatırlanan asansörler hakkında mikrofon uzattığımız Şanlıurfa Asansörcüler Dernek Başkanı Salih Demir, 10 kattan yüksek binalarda yük asansörü zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak, birbirinin aynı iki asansörün yapılmasının hata olduğunu söyledi.

Yeni yönetmelikler gereği on kattan yüksek binalarda yük asansörü bulunmasının zorunla hale getirildiğini ifade eden Demir, “Şanlıurfa’da çok katlı binalar yapılmaya başladı. Ancak bu binalarda yapılan ikinci asansörün, normal asansörlerle aynı olduğunu görüyoruz. Oysa yeni uygulamada on kattan yüksek binalarda yük asansörünün bulunması gerekiyor. İnşaatlar yapılırken bu hususa dikkat edilmeli” dedi.

Dört durakta asansör zorunlu

Şanlıurfa Devteşti mahallesinde yapılan 2-3 katlı binalara asansör zorunluluğu getirildiğini de hatırlatan Asansörcüler Dernek Başkanı Salih Demir, “Bu bölgede inşaat yapan müteahhitler iki, üç kata asansör mü olur diyerek şikayetçiler. Yaptıkları bina iki kat olsa görünse de aslında bina 4 duraktan oluşuyor. Binanın bodrum, zemin ve iki kat olarak düşünülmesi gerekiyor. Mevzuat gereği dört durağı olan binada asansör olması da zorunludur. Müteahhitlerimizin inşaat yapmaya başlarken sürprizle karşılaşmamaları için dikkat etmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Engelliler düşünülmeli

Yeni inşaatlarda engellilerin de mutlaka düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Demir, “Bir bir engelli tekerlekli aracıyla kimseye ihtiyaç duymadan binaya girip, asansöre binebilmeli. Girişler, buna göre düzenlenmiş olmalı. Bu amaçla en azından bina girişlerinde engelli platformu kurulmalı. Asansör kapılarının da en az 90 cm açılabilen, 630 kg taşıma kapasitesi olmalı” dedi.